Färg, mönster & screentryck

Vi har flera olika alternativ att välja mellan i form av färger, mönster och screentryck till dina produkter. Oavsett om det är ett räcke, en inglasning eller något annat vill vi att du som kund skall kunna anpassa produkterna efter dina egna unika behov. På så vis kan man skräddarsy färger och mönster att passa in i vilken given miljö som helst.

RAL-kulör

Vi jobbar med RAL-färgsystemet som är vår standard. I detta färgsystem, som ej ska förväxlas med NCS, finns det över 200 olika kulörer att välja mellan och alla RAL-kulörer betecknas med ett unikt fyrsiffrigt nummer. Vi har glanstal 70 på samtliga kulörer, med undantag av RAL 9005 (svart) där vi har glanstal 30. Samtliga profiler och aluminiumdetaljer lackeras i RAL och en önskad RAL-kulör skall därför alltid finnas med i förfrågan. Skulle kulören anges i annat färgsystem går det nästan alltid att matcha med en likvärdig RAL-kulör.

Standard RAL-kulörer

Vi jobbar med tre stycken standard RAL-kulörer, varav en valfri av dessa alltid ingår i ordinarie priser. Dessa är kulörerna som visas nedan, det vill säga RAL-9005 (svart), RAL-9006 (grått) och RAL-9010 (vitt). Det är tre stycken vanliga kulörer som är lätta att matcha och passar till det mesta. Skulle man vilja ha en kulör utöver dessa kan vi självklart tillgodose det med, men det räknas då som ett tillval.

Övriga RAL-kulörer (tillval)

Nedan visas en färgkarta på ca 200 RAL-kulörer. Där kan du enkelt titta, jämföra, matcha och låta dig inspireras för att hitta en färg som passar just dig.

Som profil i våra system räknas följande:

  • Stommen/ ramverket för räcket
  • Stommen/ ramverket för inglasningen
  • Pinnarna som kan användas som täckning på ett räcke
  • Vertikala dekorrör som används för att framhäva de vertikala linjerna på räcket
  • Handledare

Det är viktigt att ha kännedom om att samma kulörer kan skilja sig material emellan men också mellan olika batcher. Detta är viktigt att tänka på om man ska matcha ihop olika detaljer. Tiden påverkar även kulören då vissa färger mattas ner av solljus och föråldring.

Mönster & screentryck

Mönster går att välja/designa fritt till våra produkter med inglasning eller glastäckning. Vi arbetar med digitaltryck, vanceva eller screentryck och kan i stort sett göra vilka mönster som helst. Se några exempel nedan.

Täckytor - Glas

Alla våra räckesglas består utav laminerat säkerhetsglas, där två glasskivor lamineras samman med ett eller flera lager plastfolie emellan. Processen som följer gör sedan glaset till en säkerhetsruta som är seg och svårforcerad. Vi erbjuder både klarglas (ljus känsla med optimal utsikt/genomsyn), opalglas (högre insynsskydd med en frostad känsla) och mönstertekniker så som screentryck, digitaltryck och vanceva.

Screentryckt, digitaltryckt och vanceva glas följer samma princip som ovan, fast där är plastfolien mellan glasen täckt med ett speciellt tryckmönster, bild eller färg. Det gör att man kan sätta så gott som vilket givet motiv som helst på glasskivorna i till exempel ett balkongräcke. Ett välkänt exempel är höstlöven som syns längst upp på sidan.
På grund av den krävande processen att ta fram ett motiv och få det mellan glasen är mönsterpassning ingenting som vi kan garantera. Mönsterpassning är mycket svårt att få till och således ingenting som vi kan garantera. Vid önskemål om mönsterpassning ansvarar beställare/arkitekt för framtagande av ritning i efterfrågat filformat efter Alnovas inmätning och framtagande av glaslittera. Kontakta någon av våra säljare för att lära dig mer.

Exempel

Klarglas

Opalglas

Screentryck

Digitaltryck

Vanceva

Bilder

Täckytor - Perfoplåt

Aluminiumplåten har stora fördelar med sin låga vikt samt sin korrisionsbeständighet även som obehandlad yta. Den är även ett bra val ur miljösynpunkt, eftersom att den lätt kan återvinnas och återanvändas genom att smältas ner för att tillverkas till något nytt. Den stora variationen av mönster ihop med val av kulör ger kunden en stor flexibilitet på utförandet av räcket. En perforerad plåt som täckning är både hållbart, slitstarkt och ger en öppen känsla inifrån balkongen. Nedan visas några exempel på mönster.

Plåtens utförande kräver en 30mm operforerad kant längs alla sidor då det måste finnas material för en 8mm popnit, så att infästningen skall klara gällande krav för tung stöt. Detta är en förutsättning som vi ej kan förbise.

Vad som utgör en standard hålbild definieras bland annat av tillgång till håltagningsverktyg och mönster. Detta utreds vid val av önskat mönster och pris sätts därefter. Hålbild bör alltid stämmas av mellan arkitekt/beställare/Alnova, inte minst för att säkerställa att räcket uppfyller gällande krav. Kontakta någon av våra säljare för att lära dig mer.

 

Exempel

Kvadratiska hål

(C) med kvadratdelning (U)

Kvadratiska hål

(C) med förskjuten delning (Z)

Kvadratiska hål

(CD) med diagonaldelning (M)

Runda hål

(R) med kvadratdelning (U)

Runda hål

(R) med triangeldelning (T)

Bilder